5 Jenis Lesen Memandu Malaysia (LMM) yang Anda Mesti Tahu

Lesen Memandu Malaysia (LMM) diperlukan untuk warganegara Malaysia sebelum dibenarkan memandu kenderaan bermotor di jalan raya. Pemegang lesen memandu adalah tertakluk kepada semua peraturan lalu lintas yang dinyatakan dalam Akta Pengangkutan Jalan 1987, bergantung kepada jenis lesen memandu.

Tahap kelayakan pemandu dan penggunaan kenderaan adalah faktor utama menentukan jenis lesen memandu warganegara Malaysia. Sebaliknya, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) turut mengklasifikasikan kelas lesen memandu mengikut jenis dan kapasiti kenderaan.

Kad lesen memandu juga menyatakan jenis dan kelas yang layak untuk dipandu oleh pemandu. Adakah anda tahu semua jenis lesen memandu? Jika tidak, artikel ini akan menerangkannya kepada anda.

5 Jenis Lesen Memandu Malaysia

Secara amnya, terdapat lima jenis lesen memandu yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ), seperti di bawah:

1. Lesen Memandu Pelajar (LDL)

Lesen Memandu Pelajar (LDL)
Lesen Memandu Pelajar (LDL)

Pemegang Learner Driving License (LDL) hanya dibenarkan memandu kenderaan dengan plat ‘L’ yang dimiliki oleh sekolah memandu. Kenderaan mestilah di bawah pengawasan seorang pengajar sekolah memandu Malaysia.

Sebaliknya, lesen motosikal LDL membenarkan seseorang menunggang motosikal tanpa penumpang. LDL ialah lesen yang membolehkan seseorang belajar memandu kenderaan, juga dikenali sebagai lesen L.

LDL boleh diperbaharui setiap 3 atau 6 bulan sehingga maksimum 2 tahun jika pemegang belum lulus ujian JPJ. Selepas tarikh tamat tempoh 2 tahun, pemegang LDL mungkin perlu memulakan keseluruhan pelajaran memandu untuk mendapatkan LDL baharu.

Read also: Cara Semak Saman JPJ Secara Online

2. Lesen Memandu Percubaan (PDL)

Lesen Memandu Percubaan (PDL)
Lesen Memandu Percubaan (PDL)

Pemegang Probationary Driving License (PDL) adalah pemandu baharu yang telah lulus semua prosedur dan ujian pelajaran memandu daripada JPJ. Lesen PDL juga dikenali sebagai lesen P. Pemandu PDL tertakluk kepada sistem demerit 10 point, di mana point dipotong bergantung pada jenis peraturan lalu lintas yang dilanggar pemandu.

Baca Juga:  5 Cara Semak KWSP Online Melalui No. Kad Pengenalan (NRIC)

Pemandu PDL juga mesti menunjukkan plat lesen percubaan (ditanda dengan huruf putih besar P pada latar belakang merah empat segi) di hadapan dan belakang kenderaan.

Lesen Memandu Percubaan boleh dinaikkan pangkat kepada Lesen Memandu Kompeten (CDL) selepas dua tahun. Tempoh tangguh selama setahun diberikan supaya mereka boleh menaik taraf lesen sebelum memulakan keseluruhan prosedur pelajaran memandu.

3. Lesen Memandu Kompeten (CDL)

Lesen Memandu Kompeten (CDL)
Lesen Memandu Kompeten (CDL)

Competent Driver License (CDL) ialah lesen memandu penuh selepas tempoh percubaan. Lesen Memandu Kompeten adalah peningkatan daripada lesen percubaan selepas dua tahun. Pemegang CDL tertakluk kepada sistem demerit 15 point sebelum lesen digantung atau dibatalkan. CDL boleh diperbaharui setiap 1, 2, 3, atau 5 tahun.

Tempoh tangguh selama tiga tahun diberikan untuk memperbaharui lesen sebelum tarikh tamat tempoh. Pemegang CDL mungkin perlu memulakan keseluruhan prosedur pelajaran memandu selepas lesen tamat.

4. Permit Memandu Antarabangsa (IDP)

Permit Memandu Antarabangsa (IDP)
Permit Memandu Antarabangsa (IDP)

Permit Memandu Antarabangsa membolehkan rakyat Malaysia memandu ke luar negara. Rakyat Malaysia yang ingin memandu ke luar negara memerlukan lesen antarabangsa iaitu IDP (International Driving Permit).

5. Lesen Memandu Vokasional (VDL)

Lesen Memandu Vokasional (VDL)
Lesen Memandu Vokasional (VDL)

Vocational Driving License (VDL) adalah lesen memandu Khas untuk pemandu kenderaan perdagangan seperti bas dan lori, yang dikeluarkan bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP).

Kelas Lesen Memandu Malaysia

Kad lesen memandu mengandungi semua butiran, termasuk jenis lesen dan kelas kenderaan yang layak dipandu oleh pemegang lesen.

Berikut adalah kelas lesen berikut yang dikeluarkan oleh JPJ:

 • Kelas A:  Disabled Person’s Vehicle (motorcycle) with an unladen weight (BTM) not exceeding 450kg
 • Kelas A1: Vehicles for the Disabled (motorcars) with an unladen weight (BTM) not exceeding 3500kg)
 • Kelas B: Single Motorcycle over 500cc (B Full)
 • Kelas B1: Single Motorcycle not exceeding 500cc
 • Kelas B2: Single Motorcycle not exceeding 250cc
 • Kelas C: Three-wheeled motorcycle
 • Kelas D: Motorcycles with an unladen weight (BTM) not exceeding 3500kg
 • Kelas DA: Motokar Without Clutch Pedal with unladen weight (BTM) not exceeding 3500kg
 • Kelas E: Motorcycles with unladen weight (BTM) over 3500kg
 • Kelas F: Wheeled Tractor/Light Mobile Machinery with an unladen weight (BTM) not exceeding 5000kg
 • Kelas G: Tractors/Tracked Light Mobile Machinery with unladen weight (BTM) not exceeding 5000kg
 • Kelas H: Wheeled Tractors/Heavy Mobile Machinery with unladen weight (BTM) exceeding 5000kg
 • Kelas I: Tractors/Heavy Tracked Mobile Machinery with unladen weight (BTM) exceeding 5000kg
Baca Juga:  4 Cara Semak Saman JPJ Secara Online dan SMS

Had Umur Untuk Mendapat Lesen Memandu

Untuk memohon lesen memandu, seseorang mesti layak untuk syarat umur:

 • Lesen Memandu motosikal: 16 tahun ke atas
 • Lesen Memandu: 17 tahun ke atas
 • Lesen Memandu Vokasional: Warganegara Malaysia atau pemastautin tetap yang mempunyai lesen CDL dan berumur 21 tahun ke atas.
 • Permit Memandu Antarabangsa (IDP) – Pemegang lesen CDL yang berumur 18 tahun ke atas
Bagikan Postingan:

Leave a Comment